EN PL

Karpaty na widelcu

  • dzieci
  • dorośli
  • seniorzy
  • młodzież
  • inne
20.09.2025-21.09.2025
12:00

Karpaty na widelcu  to dwudniowy najsmaczniejszy festiwal na mapie rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. Ambasadorem wydarzenia jest Robert Makłowicz, który jest gościem honorowym imprezy.

Karpaty na widelcu odbywają się na rzeszowskim Rynku, gdzie w tzw. strefie festiwalowej za symboliczną opłatą można skosztować dań z kuchni Karpat przygotowywanych przez lokalnych szefów kuchni. Cały dochód z przedsięwzięcia jest przekazany na kształcenie młodych kucharzy - uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
W dniach 20-21 września odbędzie się Jarmark Karpacki z produktami spożywczymi i rękodziełem.
 

Prezydent Miasta Rzeszowa Konrad Fijołek zaprasza
Ambasador festiwalu – Robert Makłowicz

20 - 21 września  
11:00 - 20:00, ul. Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja, pl. Farny 
Karpacki jarmark rękodzieła i produktów regionalnych 

21 września
11:30, start spod fontanny multimedialnej, ul. 3 Maja i Kościuszki do Rynku
Korowód kucharzy

Festiwal rozpoczniemy od tradycyjnego korowodu kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Na czele tradycyjnego korowodu stanie Dirty Horns - innowacyjny projekt muzyczny powstały w 2021 roku z inicjatywy saksofonisty Sławomira Butryma. Ich koncerty to żywioł i energia!
Zespół zdobył serca publiczności dzięki oryginalnemu podejściu do koncertowania i charakterystycznemu stylowi inspirowanemu streetwearem i undergroundowym życiem. Na żywo usłyszycie saksofon altowy i tenorowy, puzon, helikon oraz specjalny zestaw perkusyjny! Ich repertuar łączy jazzowe aranżacje, funk, muzykę filmową i taneczne hity z social mediów, a każdy występ przyciąga tłumy, niezależnie od miejsca i okazji

13:00 - 18:00, plac za Ratuszem
scena folk - występy regionalnych zespołów pieśni i tańca 

12.00, scena na Rynku
Uroczyste otwarcie festiwalu Karpaty na Widelcu z udziałem Roberta Makłowicza/ Prezentacje menu restauracji biorących udział w festiwalu


Rynek
Strefa kulinarna
dania kuchni Karpat/ soliński kocioł z gulaszem/ strefa prawdziwych lodów rzemieślniczych GELATOn the ROAD 

Hotel Czarny Potok Krynica Zdrój - Restauracja Jan Kiepura 

  • flaki wołowe z majerankiem
  • podpłomyk z kremem z bryndzy, duszoną dziczyzną i czerwoną cebulą w occie

Restauracja Fuente 

  • gulasz z dziczyzny z pieczywem
  • gołąbki z wędzonym serem, kaszą jaglaną i z sosem pomidorowym
  • szarlotka
  • ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
  • chałka z twarożkiem i frużeliną owocową

Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie 

  • sernik mango 
  • brownie buraczkowe/ Coulis malinowo-truskawkowe/ krem czekoladowy
  • dekonstrukcja szarlotki
  • piernikowe tiramisu
  • panna cotta z musem brzoskwiniowym
  • deser śliwkowy pod kruszonką
  • deser chia z musem truskawkowym
  • dekonstrukcja ciasta makowego z kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami

Fabryka Smaku 

  • ślepocha - postna zupa z kapusty kiszonej podawana z ziemniakami i suszonymi grzybami;
  • kołacz weselny - ciasto drożdżowe z serem, makiem lub powidłami;
  • Huculska Wereszczaka - gęsty sos mięsno-warzywny podawany z kaszą gryczaną

Lord Jack 

  • pierogi z bieszczadzką wołowiną z okrasą z cebuli 
  • proziak z bieszczadzką wołowiną i ogórkiem kiszonym 
  • krem borowikowy z grzankami 

Kowalska Wędzarnia 

  • podkarpacka kwasówka na kowalskiej wędzonce z borowikami;
  • kowalska kaszanka na chlebie rzeszowskim z konfiturą cebulową i piklami; 
  • mus z kwaśnej śmietany z dżemem dereniowym i kruszonką

Restauracja Gościniec 

  • tradycyjny żurek na zakwasie
  • gołąbki z kaszy gryczanej z sosem grzybowym

Karczma Pod Strzechą 

  • żurek „Spod strzechy”
  • fasolka po chłopsku
  • flaki po rzeszowsku

The Garden Grille & Bar 

  • żurek Rzeszowski ze skwarkami, twarogiem i gotowanymi ziemniakami;
  • proziaki z dziczyzną;
  • proziaki z konfiturą z płatków róż; 
  • gołąbki z farszem z kaszanką i grzybami

Karczma Jawor PKL Solina

  • soliński kocioł
  • gulasz wieprzowy z regionalnymi dodatkami: proziaki, pieczone ziemniaki, wędzony twaróg, kwaśna śmietana z czosnkiem niedźwiedzim
     

13:00, plac za Ratuszem, przy scenie folk 
warsztaty artystyczne dla dzieci "Sztuka na widelcu"

prowadzenie Dominika Wiewórska (Muzeum Okręgowe) 

14.30, scena na Rynku
pokaz kulinarny Roberta Makłowicza

W tym roku Pan Robert przygotuje Tokań pieprzny (borsos tokany) podany z mamałygą. Jest to danie węgierskie, ale wywodzące się z Transylwanii (tam tocanitsa), więc ma korzenie rumuńskie. Danie znane również na Zakarpaciu, więc mamy Węgry, Ukrainę i Rumunię w jednym, zwłaszcza że podamy to z mamałygą (kuleszą). 

W tym roku przygotowaliśmy niespodziankę. Po festiwalu na stronie karpatynawidelcu.pl pojawią się przepisy na potrawy wykonywane na scenie przez Makłowicza, ze wszystkich edycji festiwalu. Plik będzie do pobrania. 

15.15, plac Farny
koncert zespołu DIRTY HORNS

15.30, scena na Rynku
Aleksander Pitura

opowieść o prawdziwych lodach rzemieślniczych i konkurs GELATO - smak tradycji i natury (jest to współpraca z RaRR w ramach projektu Gelato on the Road). 

16.15, plac Farny
„Na szlaku karpackich smaków”- spotkanie z Robertem Makłowiczem 
 

Będzie to specjalnie przygotowana strefa rozmów i spotkań, w  której Makłowicz będzie opowiadać o regionie i karpackich smakach. W strefie będzie można zakupić książki oraz gadżety festiwalowe, a także zrobić sobie zdjęcie z Makłowiczem i wziąć od niego autograf. 

18:00, scena na Rynku
koncert OLICA 

Red Sun Rising & Olica (Michał Niecikowski, Aleksandra Suchowiecka) to duet który łączy muzykę elektroniczna, psychillową ze słowiańskim zaśpiewem i brzmieniami liry korbowej. 
W swoim repertuarze aranżują stare pieśni tradycyjne, odnalezione na polskich wioskach. Słuchacza wprowadzają w mistyczny, transowy słowiański świat naszych przodków.

18.45, scena na Rynku
podsumowanie festiwalu
ogłoszenie wyników konkursów: „Najlepszy smak regionu 2025” oraz „GELATO - smak tradycji i natury”

19:00, scena na Rynku
koncert DAGADANA

Przez ostatnie 17 lat DAGADANA eksplorowała polską i ukraińską kulturę, łącząc muzykę tradycyjną z każdym możliwym gatunkiem pod słońcem. W swojej twórczości sięga po mądrości przodków zamknięte w opowieściach słyszanych w pieśniach obrzędowych. Badając swoje korzenie, DAGADANA znalazła wiele podobieństw i różnic między obiema kulturami. To nieustające źródło inspiracji. Ich ostatni album jest tego najlepszym przykładem. Nominowana do Fryderyka płyta „Tobie” jest pełna pieśni życzących -najstarszych utworów zachowanych na ziemiach słowiańskich. Stanowią one bazę podróży przez jazz, fusion, eksperymentalną muzykę elektroniczną i art pop. Tradycyjne białe głosy płynnie przechodzą w jazzowe improwizacje. Nieustające eksperymenty zespołu stanowią powód do buntowniczego optymizmu: jeśli nie w świecie polityki, to w zdolności muzyki do zaskakiwania, poruszania i tworzenia nowych mostów. Współczesna sytuacja geopolityczna pokazuje, na ile ważna jest ochrona języka, muzyki i tożsamości. Żyjemy w takich czasach, w których sztuka nie może milczeć. DAGADANA do Rzeszowa przybędzie także z kilkoma nowościami, by przedremierowo podzielić się z festiwalową publicznością z kierunku jaki przyniesie kolejne wydawnictwo płytowe. Muzycy przybędą na Podkarpacie ze sporą dawką światła. Rozpisywał się o nich amerykański National Geographic. Koncertowali w 34 krajach. Na tratwie, w kopalni, na pustyni, na największym festiwalu w Ameryce Południowej, a także podczas wielu tournée w Chinach czy na legendarnym Glastonbury Festival! Głosy Dagi i Dany można usłyszeć w wiralowym utworze „Jesień- Tańcuj”, czyli soundtracku do filmu „Chłopi”, czy przy resorku piosenki „Niebo” Natalii Przybysz. Obecnie dziewczyny koncertują również z Renatą Przemyk, z którą niedawno wydały album „Vera to ja”.

Organizatorzy: Miasto Rzeszów, Estrada Rzeszowska i Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Partnerzy: PKL Solina, Kotanyi, RARR, Muzeum Okręgowe, Zespół Szkół Agroprzedsiębiorczości, Centrum Medyczne Medyk, Co zjeść w
Sponsor: PGE
Patroni medialni: TVP3 Rzeszów, Radio Rzeszów, Eska, Eska2, Nowiny, Rzeszów News, Rzeszów Info