EN PL

KONKURS „NAJLEPSZY SMAK PODKARPACIA” Karpaty na Widelcu

16.09.2022

 

AKTUALIZACJA! Przedłużamy nabór zgłoszeń do konkursu do 22 września włącznie!!!

KONKURS

„NAJLEPSZY SMAK PODKARPACIA”

1. edycja

24 września 2022 r.

 

24 września 2022 roku w sali restauracyjnej Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie , ul. Rynek 14 (parter)  odbędzie pierwsza edycja konkursu o tytuł „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022”, odbywającego się w ramach festiwalu KARPATY NA WIDELCU, w którym wyłonione zostaną  kulinarne produkty z regionu wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

Producenci ubiegać będą się o laury w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole) oraz inne. Zgłaszać można dowolną liczbę produktów.
Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Podkarpacia 2022” w  każdej z kategorii. Dla produktów najlepszych z najlepszych mogą zostać przyznane wyróżnienia „GRAND PRIX – Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” .

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 24 września o godzinie 18.30 na festiwalowej scenie na Rynku w Rzeszowie.

Konkurs organizowany jest przez Miasto Rzeszów, Estradę Rzeszowska, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy wsparciu  Narodowego Centrum Kultury; Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku  oraz europejskiej sieci  Culinary Heritage Europe.

Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z regionu Podkarpacia, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów.

 

„Misją konkursu jest nagradzanie i prezentacja  tego, co wyjątkowe i prawdziwe w kulinariach regionu. Można to zrobić tylko wtedy kiedy rozumiemy zarówno tradycje jak i współczesność miejsca, w którym mieszkamy i żyjemy. Region Podkarpacia to niezwykle malowniczy obszar na mapie naszego kontynentu. Kraina od wieków pozostająca na styku wielu kultur – będąca etniczną mozaiką ludności wielu narodowości.

Ta różnorodność w kontekście kulinariów łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha - pasja ludzi, dzięki którym produkty te powstają. Każde miejsce ich wytworzenia, każdy ich twórca, to osobna opowieść, którą warto poznawać i upowszechniać.

Produkty, które nagradzamy i rekomendujemy zdecydowanie są powodem  do dumy. Każde z nich mogłoby być ozdobą i atrakcją dla wszystkich poszukiwaczy kulinarnych wrażeń w każdym miejscu Polski i Europy” – informują organizatorzy.

 

NAJLEPSZY SMAK PODKARPACIA 2022 - KARTA ZGŁOSZENIA

NAJLEPSZY SMAK PODKARPACIA 2022 - REGULAMIN

 

Przejrzystość jest dla nas ważna! Poniżej wyjaśniamy, w jaki sposób i dlaczego wykorzystujemy Twoje dane osobowe. Pamiętaj, że masz pełną kontrolę nad ich konfiguracją - możesz dopasować ją do swoich potrzeb i preferencji.